Recept

Courgettecake met worteljam en aubergine ganache

Deze (zoete!) cake is als grap ontstaan toen ik ging kijken hoeveel verschillende groente ik in een zoet gebakje kon verwerken. Het resultaat was bovenverwachting goed! De courgette zorgt voor een heerlijk smeuïge cake met daarin het knapperige maanzaad. De oranje worteljam staat prachtig bij de knalroze ganache, welke heerlijk romig is door de aubergine. Deze cake heb ik gemaakt tijdens bakdemonstraties waar ik vreemde blikken kreeg toen ik vertelde welke ingrediënten erin gingen. Maar iedereen was zeer positief verrast toen ze hem mochten proeven.

Ingrediënten

Courgettecake

  • 200 g kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 125 ml zonnebloemolie
  • 1 citroen
  • 1 tl vanille-extract
  • 300 g courgette, geraspt
  • 300 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • 4 el maanzaad

Worteljam

  • 1000 g wortelen, geraspt
  • 500 g geleisuiker (voor halfzoete jam)
  • 2 citroenen
  • 1 sinaasappel

Aubergine-rode bieten ganache

  • 150 g aubergine (bereid)
  • 300 g witte chocolade
  • 50 g rode biet, gepureerd

Worteljam

Leg een schoteltje in de vriezer. Was en rasp de wortelen fijn. Was de citroenen en sinaasappel en rasp de schil van alle drie. Pers de vruchten uit. Doe de wortels, citroenrasp en sap en sinaasappelrasp en sap in een pan. Voeg de geleisuiker toe, roer goed en breng aan de kook. Kook ca. 5 minuten of volg de aanwijzingen op de verpakking van de geleisuiker. Doe een lepeltje jam op het koude schoteltje om te zien of de jam dik genoeg is. Zo niet, kook nog een paar minuten langer. Doe de jam in brandschone potjes. Je maakt meer jam dan nodig voor deze taart, maar het is ook heerlijk op brood of door de yoghurt.

Aubergine-rode bieten ganache

Pof de aubergine in de oven op 220 graden voor ca. 45 minuten. De duur is afhankelijk van de grootte van de aubergine. Controlleer of hij gaar is door erin te duwen. Als hij zacht is van binnen is hij klaar. Haal de aubergine uit de oven en laat volledig afkoelen. Pel vervolgens de vel van de aubergine en pureer het vruchtvlees. Weeg 150 gram af en zet opzij.

Smelt de witte chocolade au-bain-marie of in de magnetron. Roer hier de aubergine door tot een egale massa. Voeg tot slot de gepureerde rode biet toe en meng tot je een mooie egale roze kleur hebt. Laat de ganache opstijven in de koelkast terwijl je de cake maakt.

Courgettecake

Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de suiker met de eieren in een kom en meng goed door elkaar tot de suiker gesmolten is. Voeg ook de olie toe. Was de citroen en rasp de gele schil. Voeg dit samen met het sap van de citroen toe aan het beslag. Voeg het vanille-extract toe en meng tot een egale massa. Spatel daarna de gerapste courgette erdoor. Voeg in een keer de bloem, bakpoeder en baking soda toe en meng tot je een egaal beslag hebt. Roer tot slot het maanzaad erdoor. Vet een cakevorm goed in of bekleed hem met bakpapier en giet het beslag erin. Bak de cake in het midden van de voorverwarmde oven ca. 50 minuten. Controlleer of de cake gaar is door er een sateprikker in te steken. Als deze er droog uitkomt is de cake gaar. Zo niet, verleng dan de baktijd met 5 minuten en test nog een keer. Laat de cake 10 minuten afkoelen in de vorm. Draai de cake vervolgens om op een rooster en laat hem volledig afkoelen.

Snijd  de cake doormidden en bestrijk hem met een dikke laag worteljam. Leg de bovenste helft er weer op en bestrijk met de aubergine chocolade ganache of spuit deze er mooi op.

Ontdek meer recepten

Alle recepten
Deze website gebruikt cookies