Recept

Crostata con amaretti e mandorle

Deze taart maakte mijn oma altijd bij speciale gelegenheden. Het is de ‘luxe’ versie van de gewone crostata met jam.

Ingrediënten voor 12 porties:

Pasta Frolla

  • 400 g bloem + extra om te bestuiven
  • 2 tl bakpoeder
  • 200 g koude boter in blokjes gesneden+ extra om in te vetten
  • 160 g kristalsuiker
  • Geraspte schil van 1 onbespoten citroen
  • 4 eidooiers

Vulling

  • 350 g pruimenjam
  • 250 g amaretti
  • 4 eiwitten
  • 250 g kristalsuiker
  • 250 g blanke amandelen

Benodigdheden

  1. Keukenmachine
  2. Ronde springvorm van 26 cm doorsnede
  1. Meng de bloem met het bakpoeder, zeef dit op een schoon werkblad en meng de boter erdoor. Doe dit door de bloem met de boter tussen je vingers te wrijven. Het is belangrijk dat de boter niet te veel opwarmt, meng daarom zo kort mogelijk. Nog beter is het om een keukenmachine te gebruiken. Doe in dat geval de bloem met de boter in de keukenmachine en maal kort tot je een zanderige structuur overhoudt. Strooi het deeg vervolgens op een schoon werkblad.
  2. Maak een kuiltje in het midden van de bloem en voeg de kristalsuiker, de citroenrasp en de eidooiers toe. Kneed dit met je handen tot je een egaal en soepel deeg hebt. Maak een bal, druk deze plat en verpak hem in plasticfolie. Laat hem minstens een half uur rusten in de koelkast.
  3. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de bakvorm in en bestuif hem met bloem.
  4. Haal het deeg uit de koelkast, rol het op een met bloem bestoven werkblad uit tot een cirkel van ca. 8 mm dikte en bekleed de springvorm hiermee, tot boven aan de rand. Snijd het deeg langs de randen af. Roer de jam los en verdeel hem over de deegbodem. Leg hierop een laag amaretti.
  5. Maal de amandelen fijn in de keukenmachine. Doe de eiwitten in een brandschone kom en klop ze op met de mixer. Voeg, zodra ze wit beginnen te worden, de suiker toe en klop tot glanzende, stijve pieken. Spatel de fijngemalen amandelen door het eiwitschuim. Verdeel het amandelschuim over de taart.
  6. Bak de taart 50-60 minuten onder het midden van de voorverwarmde oven tot de bovenkant lichtbruin begint te kleuren. Haal de taart uit de oven en laat hem op een rooster helemaal afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.

Dit recept en meer kan je vinden in Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari

Ontdek meer recepten

Alle recepten
Deze website gebruikt cookies